ponedjeljak, 07.03.2016.

naši vaše nadigraše


VAŠE VAŠKE

Mile Kekin je prije nekoliko dana na Youtube postavio novu pjesmicu „Nisam vaš“ koja je učas pogledana/saslušana 200.000 puta. No vid'la žaba da se konj potkiva, pa i ona podignula nogu: Toni Aničić, splitski roker za kojega nikad ranije nisam čuo, oglasio se „poetskim odgovorom“ Kekinovoj pjesmi i u popratnom komentaru se zapitao koliko će portala prenijeti njegovu umotvorinu. Za razliku od Kekinove pjesme, koju su zaista prenijeli mnogi, Aničićevu su - na užas Aničiću sličnih i srodnih - prenijeli samo malobrojni. Recimo, razočarani Igor Peternel je pokušao ispraviti ono što je vidio kao nepravdu objavivši na svom fb-profilu „poetski odgovor“ , obrazlažući to time da je „ljubitelj slobode“. Mogu samo pretpostaviti što se Aničiću i Peternelu kovitlalo po glavi, te im umjesto svega toga mogu ponuditi vrlo mogući odgovor: ogromni nesrazmjer između prihvaćanja Kekinove pjesme i „poetskog odgovora“ možda je plod toga što je Kekinova pjesma vrlo dobra, a Aničićeva tuga i jad.



Posljednji stih pjesme-odgovora takva je fantastična budalaština da je valja cijelu navesti da bi se vidjelo kakav gulaš autor ima u glavi:

Bog, domovina, nacija
davno je nestala inspiracija
kažeš "nisam vaš", al bolje budi kuš
jer, što je "vaš" na srpskom, na hrvatskom je "uš"..."


Dakle, prvo se poziva na naslov nedavnog Kekinovog hita, za kojeg je ranije, u jedanaestom stihu rekao da ga nema. Zatim tvrdi da je „nestala inspiracija“, kao da ono protiv čega se buni nije plod inspiracije. Nego čega? Deprivacije? Potom savjetuje Kekinu da dalje „bude kuš“ s krajnje idiotskim obrazloženjem. Prema njemu su „vaš“ i „“ srpski i hrvatski nazivi za jedno te isto. E, nije. Ono što se hrvatski naziva „“, srpski se naziva „vaška“. No ako benevolentno prihvatimo pjesničku slobodu da vašku naziva „vaš“, tek tada dolazimo do srži gluposti. Kekin je pjevao da NIJE „vaš“, tj. da nije uš; splitski roker prvim svojim stihom potvrđuje da zaista nije, pozicionirajući pri tome sebe na drugu stranu od Kekina, te mu se poput bumeranga vraća značenje da Kekin pod „vaš“ označava njega i one poput njega, te siročić ni ne primjećuje da je samoga sebe nazvao vaškom i napuhanog perja se time diči.

Igor Peternel je u svom samorazumijevanju „ljubitelj slobode“, ali pokazao se samo kao zagovarač netalentirane budalaštine. Toni Aničić je postigao da se čulo za njega, ali bolje bi mu bilo da nije.




<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker