četvrtak, 21.05.2015.

nadčovjek iz našeg sokaka

- revitalizirani post od 7.5.2010.
Kad god se okrene janjac, akademik glasno proklamira "Ja hoću glavu! Glava meni!" To ima nekoliko prednosti i pogodnosti. Prvo, ima na njoj sočnih dijelova (oči, mozak, obrazi, jezik) kakvih nema nigdje drugdje, pa je janjeća glava prava poslastica. Drugo, obično se svi skanjuju da je uzmu, te akademik time što ju je izabrao za najomiljeniji dio pečenke pokazuje da je posebna kova. Treće, kako obično nitko drugi neće glavu, nitko mu ne ugrožava poseban položaj. Oni koji su već ionako impresionirani akademskom titulom još više su udivljeni gledajući kako uživa u onome što oni od gađenja ne bi mogli staviti ni na tanjur, pa mu se još više dive. Peto, ima u glodanju pečene glave nešto iskonski arhaično, divlje, muško, snažno, što jasno naznačuje njegovu nezaustavljivu odlučnost i moć koje mu daju pravo i na ono na što se drugi ne bi drznuli. Peto, gledajući pečene oči pred sobom na pladnju akademik si misli "Ja jedem tebe, a ne ti mene!" i osjeća se superiornim.

Uz pečeno janje ide i vino, pa u općoj euforiji što je pečenka napokon, nakon višesatnog cvrljenja, za koje vrijeme su svi zvjerski ogladnili, skinuta s ražnja i rastrančirana, akademik koristi priliku da neometano izlaže dok su svi drugi zauzeti žvakanjem:

-… Hitler je ponudio Amerikancima da oni uzmu Židove, pa ih smjeste negdje u Južnu Ameriku, ali Amerikanci nisu htjeli! Naravno, ne branim ja Hitlera, ali on je na vrijeme pisao Amerikancima da ima pune logore Židova - i što će s njima?"

Eto, objašnjava okupljenima za stolom koje je dotle fascinirao svojim poznavanje "Biblije" i primjenjivošću citata iz nje na bilo što kako Hitler nije želio sve ono zbog čega je kasnije ozloglašen, nego su ti potezi bili neizbježni, iznuđeni i bio je na njih natjeran protiv svoje volje, što stjecajem nesretnih okolnosti što podlom rabotom onih koji su se kasnije prikazivali nedužnima. Zapravo taj Hitler uopće nije bio tako loš kako se priča.

Akademik je dovoljno obziran da ne natura na nos okupljenima kako smatra za sebe da je i on jedan od nadljudi, nadčovjek, iranskog porijekla, arijevac, neiskvaren dekadentnom civilizacijom u kojoj su svi atrofirali jedući meso razrezano do bezličnosti i upakirano u plastične vrećice, pa se samo po etiketama razabire što je unutra. Samo čvrsti, neiskvareni muškarci mogu se suočiti s janjećom glavom i to već dovoljno govori samo za sebe. On bi jeo i medvjeđu šapu i zario zube u još toplo, krvavo lavlje srce!

Odlazim da ne napravim skandal i ne pokvarim proslavu, ali se ne mogu načuditi. Ako u jednom susretu s akademikom ima petnaest svjedoka takvim njegovim stavovima, koliko li je svjedoka ostalo nakon akademikovog decenijskog akademskog puta? Čak i ako ne iznosi takve stavove u javnim nastupima, kako i koliko oni utječu na ono što javno iznosi? Što to govori o ostalim akademicima koji ga prihvaćaju za svojega i sve to o zemlji u kojoj je taj čovjek akademik?

Sve u svemu, nimalo se ne čudim što nisam akademik.




<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker