ponedjeljak, 14.04.2008.

budućnost braka - grupni brakovi

Braku za kakvog se stoljećima jedino znalo je odzvonilo. Doživotna zajednica osoba različitog spola već odavno ne mora biti doživotna, a i zahtjev da supružnici budu različitih spolova više nije kategoričan. U nekim državama već su ozakonjeni istospolni brakovi, a u drugima se oko toga još lome koplja, ali koliko god još bili jaki otpori, to je zapravo već završena stvar. Čim postoji zahtjev i oni koji ga postavljaju, a nemaju namjere odustati, kad-tad će ga uspjeti progurati. Klasične bračne zajednice opstati će i dalje, možda čak i još dugo vremena, kao što se tek ovog mjeseca, u travnju 2008. godine, ukida feudalizam u posljednjoj državi na svijetu, na otoku Sark, svega 130 kilometara od obala Velike Britanije, iako je taj društveni sistem u većini ostalih svjetskih država napušten tako davno da je već i zaboravljen.

Dakle, iako će se oko pitanja istospolnih bračnih zajednica - da ili ne? - još mnogo žući proliti, to me više ne zanima jer mi je poznat ishod. Pitanje je što će biti dalje?

Kad brak više ne bude nužno doživotan, ni heteroseksualan, posljednje što će preostati da bude dovedeno u pitanje je zahtjev da bračna zajednica obuhvaća dvoje ljudi. Kada ćemo izjednačiti parove i grupe u pravu na brak? Kada ćemo grupnim brakovima dati jednaka prava kao i parnim brakovima?

Kad će dozvoliti da stupe u brak dva pedera, zašto bi se zabranjivalo da da se međusobno ožene tri pedera? Ako dvije lezbe posvoje treću, čemu ta hipokrizija da ta treća glumi dijete kada je ravnopravni partner? Ako mogu pederi i lezbijke, zašto ne bi mogli i heteroseksualci? Dva muškarca ožene jednu ženu ili se jedan muškarac vjenča s tri žene…. Uostalom, u mnogim dijelovima svijeta to bi bilo samo oživljavanje ne odviše davno usahlih tradicija.

Legalizacija grupnih brakova biti će u skladu i sa zahtjevima političke nužnosti i multikulturalnosti, pomirbe i suživota muslimanskog i kršćanskog svijeta.

Grupni brak promijeniti će i prirodu braka, a u nekim osobinama ga i nadmašiti, čak i u nekim temeljnim idealima. Jedan od ideala klasičnog braka jest da bude doživotan, dok jedan partner ne umre. U slučaju da su tri partnera u braku, ako jedan umre, brak se nastavlja. Ako se preživjelo dvoje, dva ili dvije nakon nekog vremena ponovo vjenčaju s nekim trećim, to ostaje isti brak, pa ako se to dva-tri puta ponovi, brak će opstati još dugo nakon što pomru svi koji su ga početno zasnovali. Dakle, ako je klasičan brak u idealu doživotan, grupni brak je lako moguću i trajniji od toga, teoretski vječan!

Prihvaćanjem novih formi braka, klasični brak će izgubiti isključivost, čime će od jedino mogućeg biti sveden na jedan od ravnopravnih mogućih oblika, što vodi i odumiranju braka kao takvog. Pa kad se već prihvati da u brak mogu stupiti više od dvije osobe, zašto taj princip ne bi bio primijenjen i na drugu stranu, da se to omogući i za manje od dvije osobe?

Jasno mi je da to neću doživjeti, ali kada bih kojim slučajem dovoljno poživio, vrlo rado bih se vjenčao sam za sebe, ozakonio vezu s najboljim mogućim partnerom s kojim bih imao potpuno razumijevanje i nikada se ne bismo posvadili. A uvjeren sam da isti ideal dijeli dovoljno drugih ljudi koji će imati snage da ga ostvare.




<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker