četvrtak, 13.03.2008.

AWARENESS TEST


NEĆETE VJEROVATI

DOK NE VIDITE!

PROSTO ZRAKOM


JETI LETI!


Na ovaj fascinatan filmski materijal ukazano mi je jučer na Monitoru.hr . Svaka čast onome tko je to našao i prosudio da je vrijedno i ostalima obratiti pozornost. Ponavljam to ovdje prvenstveno zbog blogera kojima je ovaj majstorski klipić promakao, a zatim i zbog toga što će na blogu biti trajno dostupan svim namjernicima, dok je s naslovnice Monitora već zauvijek nestao. Uostalom, ovo je bolje od bilo čega što sam mogao napisati. Blog također daje mogućnost da se gledanje filmića prekine u sredini, što vam savjetujem da svakako napravite.

Dakle, film se zove "Awareness test" - "Provjera uviđanja", a mogli bismo to prevesti i kao "Mjerenje pozornosti".

Nakon naslova vidimo dvije ekipe igrača: četiri igrača u bijelim, a četiri u crnim majicama. Svaka ekipa ima loptu. Pojavljuje se pitanje "How many passes does the team in white make?", tj. "Koliko puta će igrači u bijelom međusobno dodati loptu?" Igrači se naglo razigraju, no - iako je zbrka - lopta nepogrešivo prelijeće od jednog igrača u crnom do drugog igrača u crnom, te od jednoga u bijelom do drugoga. Igra se naglo zaustavlja i postavlja se pitanje: "Koliko je bilo dodavanja među igračima u bijelom?" Tu je vaša prilika da sami sebi odgovorite na postavljeno pitanje bez ikakvog opterećenja. Nitko vas ne gleda, nitko neće znati… Recite brzo. Odmah nakon toga dobiti ćete i točan odgovor. Ako ste odgovorili točno ili samo približno - ispunili ste zadatak.

No neočekivani preokret slijedi NAKON toga. Biti će postavljeno još jedno pitanje. U trenu kada ga čujete, a pitanje i bude ispisano, ZAUSTAVITE FILM! Ne idite dalje dok niste apsolutno sigurni da ste razumjeli što je pitano! Ako treba, izvucite engleski rječnik, pozovite nekoga iz druge sobe da vam prevede, nazovite nekog telefonom i pitajte… Zavrijedilo je!

Kada ste sigurni da ste razumjeli što se od vas traži, pokušajte odgovoriti. Iskreno, koliko god vam možda sve djelovalo besmisleno. Nakon što odgovorite, nastavite s gledanjem filma i sve će vam se objasniti. Uvjeren sam da ćete nakon toga ponoviti gledanje još dva-tri puta.

Uključite zvučnike, ali nije nužno. Spremni?

3… 2… 1… Krenite!




Nadam se da oni koji češće navrate na ovaj blog mogu primijetiti da je ovo što film tako očito razotkriva jedna od tema koja se provlači kroz brojne moje postove, pojava koja se javlja na mnogim područjima života i u mnogim prilikama, iako u različitim oblicima.

Jeste li vidjeli nevidljivog medvjeda? To što ga niste vidjeli ne znači da nije bio ovdje! Jeste li obavili zadatak? Ako jeste, to ne znači da vam nešto još značajnije ili zanimljivije nije promaklo.



<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker