subota, 12.01.2008.

ubojica kao predstavnik bezlične mase

Zazvučat će grubo ako se povodom tako tragičnog događaja kaže: da je dala - ostala bi živa! Kad se već prevarila krivo procijenivši kome dati povjerenje i sjesti u auto, princip izbora manjeg zla trebao ju je spasiti. Nema te čednosti koja je vrijedna glave! Osim toga, da je ostala živa mogla je narednih dvadeset godina posvetiti tome da silovatelju zagorčava život, od toga da ga prijavi policiji, preko toga da svake subote pošalje tri prijatelja da ga pretuku, te samo smišlja druge osvetničke pakosti. Obrana čednosti po cijenu života preskupi je sport, neekonomična djelatnost. Nažalost, to je prvenstveno plod primitivizma po kojemu je krijepost vrjednija od života, tj. "obeščašćena" žena bezvrijedna.
Tragičnom spletu okolnosti kumovalo je i što se djevojka koja je vjerojatno dnevno poslala minimum dvadesetak sms-ova nije sjetila poslati barem jedan u kojemu bi navela registraciju auta u koji ulazi.

Ubojica je također iskazao prvenstveno primitivizam priznavši da je pokušao uhvatiti nesretnu djevojku za koljeno jer "kakav bi bio muškarac da nije pokušao". Uostalom, što je nagnalo mladića kojeg svi opisuju kao mirnog, pristojnog, čak uzornog, na tako stravičan zločin? Možemo mu vjerovati da nije imao namjeru ubiti, već da mu je cilj bio samo seksualni čin, milom ili silom. Ubiti curu koja ne da? (Po tom principu ja bih trebao biti masovni ubojica ranga zapovjednika konclogora.) To kazuje da se sve događalo u atmosferi seksualne opresije u kojoj žene čuvaju svoj "dobar glas" i po cijenu života, te su muškarci maksimalno neiživljeni. Za mladiće kojima hormoni samo vrcaju, odrastati u takvoj sredini svojevrstan je pakao. Sve u svemu, potka na kojoj su se kretala oba tragična lika ovog zločina je primitivizam i rigidni antiseksualizam.

I što se čudimo? Trebamo se čuditi da takvih zločina nema i više. Ta niti je sinjska krajina po ičemu izuzetak, niti je ubojica jedinstvena bolesna osobnost. Takvih neiživljenih primitivaca, zastupnika madrac-filozofije, imamo na svakom koraku, počevši od vlade, Ustavnog suda i drugih državnih organa. Sirota žrtva nije stradala samo od uhićenog ubojice. On je bio samo izvršitelj sudbine koju su krojili brojni neimenovani kreatori koji se sada zgražaju.



<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker