nedjelja, 28.10.2007.

grmi, sijeva, a vrijeme se mijenja…

To pomicanje sata simo-tamo, namještanje sat više ili sat manje u proljeće i jesen, to je civilizacijska tekovina. To nam dolazi iz Europe, iz svijeta, iz NATO-a i Ujedinjenih nacija, iz Kraljevskog geografskog društva u Grinwichu. Sav razvijeni svijet miče vrijeme dva puta godišnje, pokazujući time da se izdigao iznad onih nepovijesnih naroda koji još uvijek mjere vrijeme sunčanim satovima.

Čim je pročitala u novinama da se preko noći treba promijeniti mjerenje vremena iz ljetnoga u zimsko, Tuga je već poslijepodne prethodnog dana namjestila vrijeme na mobitelu, ručnom satu, te zidnim satovima u predsoblju i u kuhinji na sat ranije.

Buga je čula obavijest da se pomiče vrijeme na večernjim televizijskim vijestima i čim su završile odmah je pomaknula sve satove u kući da pokazuju sat manje.

Klukas je saznao o pomicanju vremena preko radija, zajedno sa savjetom da se to naparavi prije odlaska na spavanje, pa je tako i napravio. Otišao je spavati čudeći se kako je sve zidne satove trebalo pomaknuti za jedan sat, a stolne za dva, a svoj ručni sat za tri sata da pokazuju isto vrijeme. Zar je cijele godine nosila sat koji je pokazivao sat ili dva manje? To bi objasnilo mnogo toga.

Lobel se dignuo iz postelje usred noći da se ode popišati i putem mu je pao pogled na sat u predsoblju koji je pokazivao točno tri. To ga je podsjetilo da vrati kazaljke sat vremena unatrag.

Kostenjec se probudio prvi i prva misao koja mu je prostrujila bila je "Danas je dan kad treba vratiti satove unatrag!" Još prije nego se razbudio učinio je to sa svim satovima u kući, uključujući to da je obišao sve usnule ukućane i promijenio vrijeme na njihovim ručnim i džepnim satovima odloženim na noćnim ormarićima pored kreveta na kojima su spavali.

Dnevni život u kući u nedjelju počeo je u devet sati. Probudile su ih budilice. "U pičku materinu, kakav mrak!", zgranula se Buga. Svi su glavinjali naokolo kao somnanbuli sudarajući se u tami. Muhlo se samo potiho za sebe smijuckao.

Ukućani su nužno započeli dan s osjećajem da je sve naopako i da je cijeli svijet protiv njih.


<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker