četvrtak, 19.07.2007.

vrag sere na veliki kup

Daniela je izvela zapanjujući i zadivljujući poduhvat: našla je vremena, volje i energije i da pregleda sve fotografije na blogu "Bablfotograf", te da ispod svake ostavi komentar. Veličinu poduhvata ne umanjuje što se komentar najčešće sastoji tek od jedne riječi. Svaka ta riječ pokazuje da se Daniela na nekoliko trenutaka zadubila u svaku od fotografija, razmotrila je i razmislila prije nego je ostavila svoj trag. Njeni su se komentari sada isprepleli s fotografijama u pletenicu i lako moguće da je Daniela kroz taj posao postala ovisnica koja će se nadalje teško zaustaviti. :)

Kad smo već kod "Bablfotografa" moram upozoriti na jedan drugi sličan moj blog - "Čvrčkarije". Oba ta bloga imaju skrivene poruke i pouke, a Danielin poduhvat me nuka da iznesem jednu od njih koja im je zajednička.

Na "Bablufotografu" nalazi se u ovom trenu 317 fotografija, na "Čvrčkarijama" 215 crteža. Ruku na srce, svaka od tih fotografija sama za sebe nije ništa naročito, a crteži na "Čvrčkarijama" su svaki sami za sebe gotovo ništa, šarene brljotine. Čak ni kada je na svakom od tih blogova već bilo desetak-dvadesetak postova, to još uvijek nije bilo spomena vrijedno.

Doduše, nakon nekoliko desetaka postova pažljivi promatrač je mogao uočiti da se u tim postovima krije klica nečega dobroga: jasno profilirana i dorađena ideja. Preostalo je samo provesti je u djelo, dosljedno i marljivo. Nakon toga sam praktički svakog dana dodavao nove postove sve dok ih se nije nakupilo toliko da sam si mogao dozvoliti da poneki dan i preskočim. Što god mislili o ta dva bloga, danas, tko ih pregleda, ne može zanijekati da su oni NEŠTO, što god to bilo.

Pazite - vrag sere na veliki kup! Ako sakupite desetak zatvarača pivskih boca to je ništa, smeće. Ako sakupite sto i pedeset tisuća različitih zatvarača pivskih boca, razvrstate ih i katalogizirate - to je neprocjenjiva kolekcija! Proizvođači piva bi se takmičili nudeći astronomske sume za otkup. Pročitate li jednu knjigu o bilo čemu, to je ništa, tek ste jedan od čitatelja te knjige. Pročitate li sve izašle knjige na tu temu, vi ste najveći stručnjak i vrhunski autoritet, a svaka tema kad-tad ima svojih "15 minuta slave", pa ako ste iole vješti u tih "petnaest minuta" naplatit ćete se za svoj trud.

Da je Daniela ostavila desetak komentara, to bi bilo sasvim nezamjetljivo, ništa naročito. Onog trena kada je obilježila svih tri stotine i sedamnaest fotografija, to je postao uradak kojega je nemoguće previdjeti, ostvareno djelo! Ako ništa drugo, zaslužila je da i njen lik vidimo kod Bablfotografa! Kao kontraprimjer navodim također svoja dva bloga: "Drapanje površine" i "Na rubu programa". Oba sam dobro započeo, ali nakon početka nisam stigao napraviti ništa, te su ostali nedorečeni, ništa.

Time dolazimo do recepta uspjeha koji ne može zakazati, a ne zavisi o ludoj sreći ni izuzetom spletu okolnosti: dobra ideja + rad, rad, rad i rad. Dapače, zamisao je čak manje važna. Ukoliko nemate ideju što bi započeli, započnite BILO ŠTO, pa ćete vremenom uočiti i što bi mogli s tim. Ako vam ništa ne pada na pamet, radite što bolje ono što već radite - zaposleni ste negdje ili učite. Najgore od svega, najnekorisnije, najštetnije je da ne radite ništa.


<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker