srijeda, 21.06.2006.

kreativni revolveraš


OBRAČUN KOD OK KORALA

Srijeda poslijepodne 26. listopada 1881. u Tombstoneu… Wyatt Erp i trojica prijatelja idu po vraškoj vrućini prašnjavom ulicom. U susret im dolaze Frank i Tom McLaury, Billy i Ike Clanton, te Billy Claiborne. Kad su se dvije grupe približile na oko tri metra nastala je pucnjava. U manje od trideset sekundi ispaljeno je tridesetak hitaca. Oba brata McLaury i Billy Clanton ubijeni su, svaki pogođen sa po šest-sedam metaka, a Ike Clanton i Billy Claiborne su uspjeli pobjeći. U Earpovoj grupi trojica su lakše ranjena.

Događaj je postao poznat kao "obračun kod OK korala". O njemu su napisane brojne knjige, bezbrojni članci, snimljeno više filmova. U njima se neke činjenice razlikuju: kako su sudionici bili naoružani, tko je prvi započeo, a razlikuju se i interpretacije tko su bili dobri, a tko loši momci.

Ono u čemu se svi slažu jest da su Earpovi hametice pobili Clantonove. To se protivi očekivanjima zdravog razuma. Clantonovih je bilo pet, Earpovih četiri, bili su na razmaku s kojeg se ne može promašiti, podjednako naoružani… Po svemu je ishod trebao biti upravo obrnut.

Romantičarska objašnjenja kažu da su Earpovi naprosto bili bolji revolveraši, brži i precizniji strijelci. Moglo bi se reći da jest tako, ali to još nije potpuno objašnjenje, jer su svi bili ljudi vični revolverima, pa bi se razlika u vještini potrla brojnošću, te bi rezultat bio barem podjednak. U čemu je bila smrtonosna tajna Wyatta Earpa i njegovih?


Revolver je bio oružje koje su svi upotrebljavali na isti način. Kažiprstom se potezao oponac; taj potez je zaokretao bubnjić s ležištima metaka, te namještao metak pred cijev; istovremeno se zatezao kokot koji je, kada je metak nalegao pred cijev, udarao po kapsli na stražnjoj strani čahure metka i time izazivao eksploziju koja je ispaljivala zrno.

Wyatt Erp je bio prvi revolveraš koji je, držeći "colt" desnom, upotrebljavao i lijevu ruku. Desnom rukom je potezao oponac, a donjim rubom dlana lijeve ruke istovremeno potezao kokot. Time je snažnija ruka pomagala slabijem prstu, čime se pucalo znatno brže, a i preciznije. Pet-šest rana na tijelima ubijenih bile su toliko blizu da ih se moglo prekriti dlanom.

Svi su upotrebljavali istu tehnologiju - imali isti pištolj "colt". Earp je otkrio kako se poznata tehnologija može upotrijebiti na nov način i time joj povećati ubojitost. Zahvaljujući tome vatrena moć Earpovih bila je nekoliko puta veća od brojno nadmoćnih neprijatelja, i stoga ishod obračuna uopće nije čudan.


Gospodične i gospodičići! Pred svima nama su manje-više isti kompjutori, povezani smo istom mrežom… Ima li itko ideju kako povećati snagu, dosege i učinkovitost naših oruđa?








<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker